GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

9 ting, du indser, når du bor i Paris

9 ting, du indser, når du bor i Paris

Der er ikke noget som at være en feinschmecker i Paris – at kende byen ud og ind og måden, pariserne lever på. Hvad end du lige er flyttet til Paris for at lære fransk, eller om du har kaldt Lysenes By for dit hjem i noget tid – lad os se, hvor meget du kan nikke genkendende til ud af disse ni særheder, som gør parisere så unikke.

Paris er (midtpunktet i) verden

Parisere er meget territoriale, og de er ikke bange for at vise det. Byen i sig selv er delt op i 20 distrikter, eller arrondissements, hver med sin egen identitet. Derudover er Paris også delt op langs floden Seine: Rive DroiteI parisere, de mere kunstneriske og boheme (bobo) parisere på højre side, vil slet ikke blive set på Rive Gauche delen, den mere almindelige (bourgeois) venstre side. Det er langt under deres niveau af sofistikeret. Med alle disse bekymringer, hvem har så tid til andre byer som Lyon, Lille eller Le Havre?

Brok er en kunstart

Franskmændene elsker at brokke sig, og parisere tager det til næste niveau: Vejret er for varmt, min pain au chocolat er for sød, Versailles er for kitsch – du ved, hvad jeg mener. Selvom denne væremåde måske chokerede dig til at starte med, har du lært at se forbi det – med andre ord: essensen af en pariser – og følger bare med den endeløse strøm at brokkerier.

At få den sidste Vélib? Priceless.

Du blev ellevild, da du opdagede Vélib cykler: Lej en cykel hvor som helst i Paris for €1, og aflever den flere timer senere hos én af de selvbetjenings cykelstationer, der er rundt omkring i byen. Når du overkommer farerne ved dyttende busser, vilde taxachauffører og ikkeeksisterende cykelstier, er du blevet en del af dem, der sværger, at intet er bedre, end at tage den sidste Vélib fra et cykelstativ.

At finde ud af metroen er det ultimative overgangsritual

Paris er uadskillelig fra dens métro, og efter at være flyttet dertil vil du hurtigt indse, at du også er, siden undergrunden i Paris er en nødvendighed. Dens 14 linjer, over 300 stop og endeløse krydsende tunneller i form af en labyrint, kan være overvældende og sende selv erfarne rejsende rundt i cirkler. Når du dog har fundet ud af denne labyrint og ikke længere har brug for kort for at finde frem, er det en kæmpe milepæl, som burde gøre dig fortjent til en nøgle til byen.

Der er altid en genvej

I Paris handler det om at vandre væk fra den planlagte rute med en mission – at fare vild tilpas meget til at støde på de smarte genveje, som man gør det i Paris. Hvem har ikke krydset overdækkede passager, museumspladser eller brugt bagindgange for at spare nogle minutter? Passage du Grand-Cerf shopping center, Cour du Commerce-Saint-André brostensbelagte gade og Porte des Lions indgangen til Louvre er bare nogle af de gemte genveje på turistkortet.

Eiffeltårnet bliver aldrig kedeligt

Uanset hvor mange gange du er gået forbi monumenter som Eiffeltårnet, Triumfbuen eller Grand Palais, vil din begejstring aldrig forsvinde. Paris er i sandhed smuk, og når du tror, du har set det hele, bliver du overrasket på uanede måder – stort og småt: fra glimmer i solskin på Grande Arche de la Défense til perfekte regndråber i bassinet ved Jardin du Luxembourg.

Paris vækker din sanser

Hvad end det er ved at kunne se, hvad klokken er ved at se Eiffeltårnets glimtren, lade friskbagt brød smelte i munden, genkende den metalliske duft, der ikke er til at tage fejl af i undergrunden, eller løbe dine hænder over luksuriøse materialer i stormagasiner – Paris skærper dine sanser på skønneste vis.

Skolefransk vil ikke hjælpe dig langt (men fordybelse vil)

Parisere elsker deres slang: bref (kort sagt), BG (flot fyr/smuk kvinde), bof (det ved jeg ikke, pyt, cirka) er typiske eksempler. Hvis du vil være med i samtalen, bliver du nødt til at få hovedet ud af bøgerne. Ikke alene taler pariserne hurtigt og referer til koncepter og steder, du aldrig har hørt om, men de vender også om på stavelser og slører deres ord. Men der er håb for ikke-parisere: Fordyb dig i populærkultur, lyt til radioen eller hav sproglektioner med en lokal, mens du er der.

Du må aldrig stoppe med at tænke på moden

Fashion Week varer hele året rundt i Paris. Væk er dagene, hvor du kunne snige dig ned til postkassen i dit nattøj, eller gå til den lokale købmand i klipklappere. Du skal nu tænke over dine accessories, have en signaturduft og mestre den diskrete (men ubarmhjertige) parisiske once-over.

Vil du opleve Paris med os?Bestil en gratis brochure her
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op