GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

12 julesange fra hele verden

12 julesange fra hele verden

Alt hvad vi vil have til jul er… JULESANGE! Julesæsonen er ikke kun perfekt til at bruge tid med dem, du elsker mest og spise, hvad der svarer til din kropsvægt i konfekt. Det er også en sæson, der er perfekt til at synge højt… og meget. Vi foreslår, at du i år gør julesæsonen lidt mere speciel, og kommer i julestemning ved at høre julesange fra hele verden.

1. FRANKRIG: PETIT PAPA NOËL

Når en sang er blevet sunget af Smølferne, Celine Dion og de Frække Jordegern, så ved man, at man har fat i en klassiker. Alle i Frankrig kan synge med på Petit Papa Noël, sangen om julemandens (Papa Noël) ankomst, sunget fra et barn, der ikke håber at han glemmer gavernes, perspektiv (en følelse vi alle kan relatere til).

2. ENGLAND: DECK THE HALLS

Nogle få karakteristika for en god sang er en ørehængende melodi og et omkvæd, der er let at synge med på. Deck the Halls har begge dele (og virkelig mange linjer, hvor du bare skal synge Fa la la la la la la la la). Melodien stammer fra walisisk nytårssang fra det 16. århundrede. Teksten blev tilføjet i det 1800-tallet. Alderen vidner kun om, hvilken klassiker sangen er: selv i dag er det en af de mest populære julesange i de engelsktalende lande.

3. ITALIEN: TU SCENDI DALLA STELLE

Det her er muligvis den ældste sang på listen: Tu scendi dalla stelle. Sangen blev skrevet i 1700-tallet og beskriver, hvordan baby-Jesus kom til verden – fra en stjernespækket himmel til vores kolde, smukke jord. Du kan ikke komme uden om den her julesang i juletiden i Italien, og den bliver ofte fremført at et børnekor, hvilket jo gør alting lidt mere festligt.

4. TYSKLAND: O DU FRÖHLICHE

O du fröhliche er en oversættelse af O you joyful. Sangen handler om juletiden og Jesu fødsel. Denne traditionelle, tyske julesang blev skrevet i starten af 1800-tallet, og har en virkelig hjertevarmende baggrundhistorie: efter sangskriveren Johann Daniel Falk havde mistet fire af hans syv børn til tyfoid feber, åbnede han et børnehjem for forladte børn, og dedikerede O du fröhliche til de forældreløse børn.

5. NEW ZEALAND: A PUKEKO IN A PONGA TREE

A Pukeko in a Ponga Tree er Māori versionen af The Twelve Days of Christmas, også kendt som den mest festlige måde at træne din hjerne ved at huske 12 vers, der hver især bygger på det forrige. En pukeko er en fugl der (sjovt nok) hænger ud i ponga træer –  en new zealandsk bregne. Andre gaver der bliver givet under de 12 juledage i New Zealand er kumeras (søde kartofler) eller piupius (en traditionel Maori nederdel).

6. AUSTRALIEN: JINGLE BELLS

New Zealand har tilpasset en klassisk julesang (punkt nr. 5), så den passer til deres kultur, og det samme har deres naboer i Australien gjort med deres egen version af Jingle Bells: eftersom jul i Australien finder sted om sommeren, så flyver julemanden ikke ligefrem igennem sneen med hans åbne slæde – nej, han kører igennem bushen i en rusten Holden pick-up (Holden er et bilmærke). Nu vil vi ikke afsløre for meget, men klipklappere, køletasker og en grill-fest er også en del af en vaskeægte australsk jul.

7. USA: WHITE CHRISTMAS

White Christmas, sunget Bing Crosby er den bedst sælgende single i hele verden, så du kan ikke komme udenom den! Den blev skrevet af Irving Berlin i 1942, og er derfor en af de nyere julesange, men den er på kort tid blevet sunget af et utal af sangere: lige fra Elvis til Iggy Pop og Lady Gaga, og oversat til endnu flere sprog.

8. LATINAMERIKA: EL BURRITO DE BELÉN (EL BURRITO SABANERO)

Hvis du er vokset op i et spansktalende land, så er der stor chance for, at du let kan synge med på El Burrito de Belén, der handler om at rejse til Betlehem på et lille æsel for at se baby Jesus. Du kan garanteret også danse med til den rytmiske melodi. Og du har med sikkerhed også svært at slippe af med den, når juletiden er ovre.

9. NIGERIA: BETELEHEMU

Denne nigerianske julesang handler om Jesus’ fødeby, og er sunget på yoruba, som er et af de lokale sprog i Vestafrika. Det er ikke klart, hvor sangen stammer fra, men vi kan takke sangforeningen på Morehouse College, Atlanta, for at optræde med Betelehemu for første gang i 1960érne og dermed gøre det en del af flere kors repertoire rundt omkring i hele verden.

10. AMERIKA: FELIZ NAVIDAD

En julesang med 20 ord på to forskellige sprog lyder som en jackpot, for folk der elsker at lære nye sprog: hvis du lærer spansk og engelsk, så er denne sang en perfekt kombination at starte med. Feliz Navidad blev skrevet af den puertoricanske sanger og sangskriver José Feliciano, og er en klassiker i Nordamerika og i mange spansktalende lande.

11. SVERIGE: RÄVEN RASKAR ÖVER ISEN

Räven raskar över isen, er en gammel svensk folkesang, der kan blive oversat til Ræven løber over isen, og er en perfekt julesang at danse til, og svenskerne synger den imens, de danser rundt om juletræet. Der er mange moderne udgaver af denne klassiker: en af dem er skrevet af den svenske miljøstyrelse og drager klimaændringer ind i sangen vedat ændre teksten, så ræven svømmer – fordi isen smelter – over søen.

12. NÆSTEN ALLE SPROG: SILENT NIGHT

Silent Night er vel egentlig juletidens nationalsang: det er den mest populære sang i verden, og er blevet oversat til mere end 100 forskellige sprog. Franz Xaver komponerede Stille Nacht i 1818 i Østrig: to år senere blev teksten tilføjet og lige siden har sangen rejst verden rundt. Silent Night blev endda også tildelt titlen som en uhåndgribelig kulturarv af UNESCO i 2011.

Hold jul i et andet landLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op