GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

10 ting, kun dem, der har boet i Tyskland, forstår

10 ting, kun dem, der har boet i Tyskland, forstår

Tyskland har meget mere at tilbyde end lækre biler, hyggelige Biergartens og flotte slotte. Landet, der ligger i hjertet af Europa, har også en høj livskvalitet, og metropoler som Berlin og München pryder tit på listen over de ti bedste rangliste over verdens bedste byer at bo i. Der er også et par få ting, der gør dét at bo i Tyskland helt unikt, og som helt sikkert også er med til at give et dejligt miljø at være i. Her kommer en liste over de 10 ting, som kun dem, der har boet i Tyskland, forstår.

1. Fodbold er en religion

I Tyskland er fodbold ikke bare en sport, men en religion. Der er kun få andre lande i verden, hvor man er lige så vilde med fodbold som vores sydlige naboland. Fans fra forskellige klubber hader rent faktisk hinanden så meget, at det kan betyde noget for ens venskaber. I byer som München skal du virkelig være heldig for at få en billet til en kamp og endnu mere, hvis du gerne vil have et sæsonkort til stadion. Når Bayern München har en vigtig kamp samles hele byen – med alt fra børn til bedstemødre – for at give deres support i deres røde kluns. Det er noget af en oplevelse især hvis du har boet i Tyskland.

2. Tysk brød er for lækkert

At bo i Tyskland vil ændre dit syn på brød for evigt. Jeg er måske lidt farvet, men tysk brød er bare det bedste. De har masser af forskellige slags og smage og en god kvalitet.  Der er også så mange forskellige typer brød, at du snart vil glemme den slags såkaldt ”brød”, du måske kender hjemmefra, hvis du som mig bor i Schweiz. Bagerier udstiller med stor kreativitet deres forskellige slags brød og boller: mørkt, lyst, sødt, surt, sprødt, blødt eller kernefyldte – du kan få det lige, som du vil have det hver eneste dag.

3. Kl. 16 betyder kl. 15:55 (ikke omkring kl. 16)

Tyskere  er rigtig kendte for deres disciplin og punktlighed, og det bliver du nødt til at acceptere for at få venner. Du skal altid møde op fem minutter før til en aftale, et møde eller en date. Hvis du mødes med venner, er det i orden at være lige præcis til tiden eller  endda  op til fem minutter for sent på den, men det gælder om at føle dig frem med, hvor meget frihed til dette du får. Der er ikke noget, der hedder omkring kl. 16 i Tyskland.

4. Tyslands idé om #sundayfunday

Vil du shoppe om søndagen? Det er faktisk slet ikke muligt i Tyskland! De fleste butikker er lukkede – lige med undtagelse af små kiosker på togstationer og benzintanke. Oprindeligt var det en religiøs søndagsregel, Herrens dag, hvor man skal slappe af, og hvor ingen skal arbejde. Nu er det en mere sekulariseret tradition, der giver tyskerne dyrbar tid med deres familier og hobbier. Tyskere tager faktisk den her ”ingen arbejde”-regel meget seriøst, så du skal nok ikke prøve på at foreslå for meget aktivitet om søndagen.

5. Søndag eftermiddag er reserveret til kaffe og kage

Briterne ha deres ‘tea time’, mens tyskerne nyder deres kaffe og kage-tradition – især i weekenderne. Søndag eftermiddage mellem kl. 14 og 15 er det perfekte tidspunkt at sætte sig sammen og nyde en kop kaffe og et stykke hjemmelavet kage (for hvad skal du ellers lave at bage, når nu du ikke kan shoppe eller gå på arbejde?). Hvis du ikke har hverken tid eller talent til at bage noget selv, kan du bare køre hen til den nærmeste togstation eller bageri, der har åbent om søndagen (i et par timer) for at kunne servere roulader og kage en masse.

6. “Hvordan går det?” er et seriøst spørgsmål

Måske har du allerede prøvet at løbe ind i en tysk bekendt og undret dig over, hvorfor du får en 15-minutters lang monolog om en persons sundhed, finansielle situation eller personlige liv, efter du har bare spurgt, ”hvordan det går”. Grunden til dette er, at hilsenen i Tyskland faktisk er et reelt spørgsmål. Folk forventer, at du svarer og fortæller om dit liv – for eksempel hvordan din familie har det, eller hvad dine søndagsplaner er. Hvis du møder nogen i gangen på arbejde og ikke vil ende med at stå og have en længere samtale, er det nemmeste at sige ”Hallo!” (hej) og blive ved med at gå videre.

7. Tyskere har faktisk humor

Jeg ved godt, at det er svært at tro på, men tyskere har faktisk en god humor. Og de kan rigtig godt lide et godt grin, det ligger man mærke til når man har boet i Tyskland. Det er bare, fordi ikke-tyskere ofte ikke forstår, hvad der er sjovt. Tysk humor er bygget op omkring ligefremme, seriøse udsagn, der bliver sjove på grund af konteksten, de er skrevet i. Det tager lige lidt tid at vænne sig til – og at blive god til det tyske sprog er en virkelig stol af dette – men så er du herefter også sikker på en humoristisk fornøjelse.

8. Alle er nøgne i saunaen

Tyskere er meget mere komfortable med at være nøgne end de fleste andre europæere og amerikanere. Så hvis du går i sauna, hvilket er ret populært i Tyskland, kan det blive ret ”interessant”, eftersom alle er nøgne. Badetøj er nemlig ikke i orden (af sundhedsgrunde, hvad end det betyder). Men lad være med at gå i panik, kvindelige læsere: Der er for det meste en dag om ugen, de er reserveret til kvinder alene. Og tro det eller ej, gælder det næste punkt overhovedet ikke saunaen.

9. Folk glor hele tiden på dig

Tyskere har et problem med at glo meget. Det gælder både den ældre nabofrue, der holder øje med dig, og barnet, der ikke kan se væk igen, når I står på samme togperron som dig. I Tyskland er intens øjenkontakt en hverdagsting i en sådan grad, at turister og tilflyttere har døbt det ”den tyske nedstirringskonkurrence”. Man kommer også selv til at gøre det efter at have boet i Tyskland. Tyske fodgængere bruger det også til at kommunikere med, og en rigelig mængde øjenkontakt betyder: ”Jeg går lige her, og det er ikke min skyld, hvis du ikke rykker dig og derfor bliver skubbet af fortorve. Det kan godt være, at det kræver lidt træning, men bare prøv at glo mindst lige så meget, som de lokale selv gør.

10. Kontanter er konge

I Tyskland kan du aldrig bare gå ud fra, at en forretning eller restaurant tager imod kreditkort. Tyskere kan bedst lide de gode, gamle kontanter. Der er for det meste en hæveautomat i de større butikker og shoppingcentre, så du kan få fingrene i de kontanter, du har brug for, men de er ret smart at have flere kontanter på lommen, end du normalt ville herhjemme. Når du går i supermarkedet, skal du altid huske en 1 euro-mønt, så du kan få en vogn. Derudover koster det også penge at få plastikposer (hvis du har glemt at tage dine genbrugsposer med), og du skal selv pakke dine varer i poser.

Billeder af Katrin Blaschke, Flickr / Creative Commons

Oplev Tyskland med EFLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op