GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

10 ting du skal vide om St. Patrick’s Day

10 ting du skal vide om St. Patrick’s Day

Den 17. marts er der mange, der vender deres opmærksomhed mod Irland. Selvom St. Patrick’s Day kun er en helligdag få steder – Republikken Irland, Nordirland, Newfoundland, Labrador og Montserrat – bliver den irske tradition fejret verden over. Nedenfor finder du 10 sjove facts om St. Patrick’s Day, som kan hjælpe dig med at finde din indre irer frem.

1. Der var engang…

St. Patrick er en af Irlands mest berømte skytsengle: Ifølge legenden bragte han kristendommen til øen, gjorde den grønne kløver moderne, og befriede Irland fra slanger. Helligdagen markerer St. Patricks død, og er blevet betragtet som en religiøs helligdag i Irland i mere end 1500 år.

2. Skål for den officielle helligdag

Irland startede først officielt med at fejre dagen i 1903. Eftersom ”Smaragdøen” hovedsageligt er katolsk og St. Patricks Day normalt falder i den gamle fastetid op til påske, plejede det at være en stille og religiøs ferie – indtil 1960’erne, hvor en lov tillod pubs at holde åbent på St. Paddy’s Day. (Men kald det ikke St. Paddy’s Day!).

3. Skytsenglen kendt som Maewyn

St. Patrick var faktisk hverken irer eller hed Patrick. Den irske skytsengel var faktisk britisk, og blev født Maewyn Succat. Ifølge legenden blev han solgt til slaveri i Irland, da han var teenager, blev religiøs og flygtede tilbage til England. Her blev han en ordineret præst ved navn Patrick, og begyndte at konvetere alle de keltiske hedninge til kristendommen.

4. Befrielsen af slangerne

“He had it with these *** snakes in this *** country”*.

Ifølge legenden, befriede St. Patrick Irland fra slanger. Ifølge biologer, har der dog aldrig været slanger i Irland. Den diplomatiske forklaring er, at slanger er en metafor for den hedenskab, som var blev tvunget ud af St. Patrick.

*Det er ren spekulation, at Samuel L. Jacksons karakter i “Snakes on a Plane” havde noget at gøre med St. Patrick. Det er min holdning, og jeg holder fast ved den!

5. Kløvernes popularitet

Man siger, at St. Patrick brugte kløvere til at forklare den hellige treenighed (Faderen, Sønnen og Helligånden) til irerne. Kelterne troede, at hver kløver havde en betydning, så var en god idé at bruge kløverblade som læringsmateriale: St Patrick startede adskillige kirker, skoler og klostre og det gjorde kløveren populær.

6. Go green!

Det er grønt så langt øjet rækker – fra hår til tøj og selv maden. Og her snakker vi ikke om spinat, men bagels, pandekager, selv øl – hvis der kan tilføjes grøn frugtfarve i maden, vil det blive serveret på St. Patrick’s Day. Men farvefesten stopper ikke her: floder, monumenter, ja selv ski resorter bliver farvet grønt for at fejre anledningen.

7. Grøn er det nye blå

Selvom alle klæder sig grønt, foretrak Patrick selv blå, og det kan stadig ses på de gamle irske flag. Under det irske oprør i 1798 blev det et symbol for nationalisme at bære kløveren og den grønne farve – og sådan er det stadig.

8. Gå med i paraden

Udover at drikke øl og bære en masse grønt tøj, er den perfekte måde at fejre St. Patricks Day også enten at se eller deltage i paraden. Sjovt nok, bliver den største St. Paddy’s Day parade holdt udenfor Irland, eftersom de irske udstationerede samfund rundt i verden tager festlighederne meget seriøst. Du kan læse mere om den bedste St. Patrick’s Day parade i verden i det her post

9. Skål!

Under St. Patrick’s Day, bliver det verdensomspændende forbrug af Guinness næsten tredoblet – fra 5,5 millioner pints på en almindelig dag til 13 millioner pints på St. Patrick’s Day. Det er 150 pints per sekund! Skål!

10. Mums

Sprængt oksekød og kål er en klassiker, som går rigtig godt med al den øl, der bliver drukket – også selvom retten blev ”opfundet” af irske immigranter i New York. Det forklarer måske hvorfor de i USA producerer over 26 milliard pund oksekød og over to milliard pund kål i løbet af denne dag.

Udforsk mere af den irske kulturLæs mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op