Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

10 ting der ændrer sig, når du flytter til udlandet

10 ting der ændrer sig, når du flytter til udlandet

Når man flytter til udlandet og tager den beslutning, finder man ud af hvad der ændrer sig. “Livet kan være svært en gang imellem, men bid tændene sammen, fordi det at bo i udlandet er noget alle burde prøve mindst én gang. Sådan en oplevelse former dig som person, og gør dig til en verdensborger” -David Sedaris

At flytte til udlandet og starte på en frisk i et nyt land er en af de mest skræmmende, men også en af de mest oplivende ting, du kan gøre for dig selv. Livet som du kender det, ændrer sig – og vi snakker altså ikke kun om adresser og skyllemiddel.

1. HJEM ER DER, HVOR HJERTET ER

Når du flytter til udlandet, medler du dig ind i en speciel klub: du kommer til at have to adresser, kunne to sprog, og have to forskellige møntsorter i din pung. Jeg vil ikke gå så langt som at sige, at du får to personligheder, men, fremdadrettet, vil du altid være en del af to verdener.

2. OMSORGSPAKKER ER GULD VÆRD

Selvom vi kan bestille stort set alt på nettet, så er det at modtage en omsorgspakke (en pakke med lækkerier hjemmefra) altså bedre end at have en super god hårdag på din fødselsdag. Alt i din omsorgspakke vil med garenti smage en milliard gange bedre end alt muligt andet mad, du kan finde i dit lokale supermarked. Når du modtager din pakke, er du også nødt til at lave en strategi: spiser du det hele med det samme, eller bliver du en mester i rationeringer, der udarbejder mirkaler med udløbsdatoer for at få det hele til at holde lidt længere?

3. DET BLIVER LETTERE AT SIGE FARVEL (SÅDAN DA)

Selvom vi allesammen har svært ved at se det fede i at sige farvel eller på gensyn, så bliver det en lille smule lettere med tiden. Måske er det fordi, du ved, at du altid kan komme hjem og slænge dig på en sofa, der dufter af hjem – uanset hvor du rejser fra og til. Eller måske er det fordi, du ved, at efter et ”på gensyn” er der altid et ”goddag”.

4. VENSKABER BLIVER FORSTÆRKET

Når man flytter til udlandet, og bosætte sig flere 1000 kilometer væk fra dem, du holder af, er svært. Du finder hurtigt ud af, hvem der gør alt, for at holde kontakten med dig. Og hvem der med glæde bruger deres feriedage på at komme og besøge dig. Der vil være nogle, der trækker sig, og andre vil du blive endnu tættere med. Det kan sammenlignes med at rydde op i skabet, og finde ud af, hvad du gerne vil beholde, og hvad du er vokset fra. Det her er bare lidt mere følelsladet.

5. UDFORDRINGERNE SER ANDERLEDES UD

Selvfølgelig er det skønt at være ved vandet og badet i sol. Men du skal altså stadig betale regninger, fjerne håret fra afløbet, og blive rask ovenpå en slem omgang influenza. Bare fordi du bor i et andet land – der måske, måske ikke, ligner paradis. Betyder det ikke, at dine problemer forsvinder, og alt bliver en dans på roser. Hvedebrødsdagene ender – altid, uanet hvor du er. Selvom dine venner måske misunder dig, fordi du bor i et andet land, så er det ikke sikkert, at de er klar over, at græsset ikke altid er grønnere på den anden side.

6. SKYLDFØLELSE BLIVER HÆNGENDE

Kan du huske din mors ansigtsudtryk, da hun fandt ud af, at du ikke kunne komme hjem til aftensmad sidste søndag? Forestil dig det ansigt, imens du forsøger at forklare hende, at du ikke kommer hjem til jul, fordi du ikke kunne få fri (eller fordi du ikke kunne sige nej til den fede roadtrip med vennerne). Forresten, så har du garanteret heller ikke tid til at komme på besøg før til sommer. Du kommer til at få dårlig samvittighed (men det er okay) – og du bliver nødt til at fokusere på kvalitet fremfor kvantitet.

7. LIVET GÅR VIDERE (OG DU BLIVER VANT TIL DET)

Selvom du flytter til udlandet, går livet videre hjemme i dit hjemland. Der kommer til at ske spændende ting, som du ikke er med til. Dine venner bliver gift, nogle får børn, og der vil blive holdt nogle legendariske fester. Du kommer med garanti til at gå glip af en masse, og kun kunne fange udvalte øjeblikke på de sociale medier. Det er virkelig svært at acceptere, men – og det er måske lyspunktet. Det vil være det samme for dine venner derhjemme, der kommer til at gå glip af alt det fantastiske, der sker i dit liv.

8. DU KOMMER TIL AT SE DIT HJEMLAND I ET HELT NYT LYS

Du er måske flyttet til udlandet på grund af vejret eller de overfyldte (og kedelige) gader. Men hvis du fortæller folk fra et andet land om Danmark, vil dine billeder og beskrivelser som regel blive mødt med stor interesse og fascination. Det kan give dig en helt nyt perspektiv på dit hjemland. Og få dig til at værdsætte gaderne og vejret derhjemme lidt mere. Længsel gør kærligheden stærkere, og måske mere patriotisk. Især når du hepper på Danmark, selvom du ikke går op i xxx (indsæt din hadesport nr. 1 her). Når man flytter, lægger man mærke til alle de ting man vil komme til at savne.

9. GØR SOM DE LOKALE GØR

Lidt efter lidt bliver du mere og mere lokal. Du starter med at lære det lokale sprog på dit sprogskoleophold, men det er også meget mere end blot at kunne forstå samtaler. På et tidspunkt lærer du, hvornår du skal tage ned på markedet for at få fat på de bedste råvarer. Du finder en café, hvor de ved lige præcis, hvad du skal have, allerede inden du har bestilt, og kommer til at diskutere lokalpolitik, når du tager bussen på arbejde. Selvom du garanteret aldrig bliver ligeså lokal, som dem der er vokset op i din nye hjemby. Så vil du tilpasse dig, og tage dig selv i at ”gøre som de lokale gør” – det at være en del af en ny kultur er en ret fed følelse.

10. HJEM? HJEM!

Det bliver svært at svare på, hvor hjem egentlig er. Da du som regel skal ud i en længere forklaring (se punkt nr. 1). Nogle gange er hjem virkelig der, hvor hjertet er (eller måske den kæreste du er hovedløst forelsket i). Nogle gange er hjem der, hvor du er vokset op eller der, hvor du boede. Da der skete noget vigtigt i dit liv. For mig, er hjem der, hvor min bærebare computer er, og hvor jeg automatisk bliver koblet på det trådløse internet.

black and brown Dachshund standing in box

Flyt til udlandet med EFLær mere

Del denne artikel

Seneste artikler fra Rejser