Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

10 grunde til at elske, elske, elske Sydney

10 grunde til at elske, elske, elske Sydney

Ahhh Sydney, du har en stor plads i vores hjerter. Du er så smuk, afvekslende, solrig og herlig. Du giver os gode muligheder for at vandre, masser af kultur at opleve og australsk slang at lære (her kan du få et lynkursus i australske udtryk). Hmm, men lever Sydney virkelig op til al den hype? Sagt med ét ord: Absolut. Både lokale, erhvervsfolk og besøgende er enige. Her er 10 grunde til at elske, elske, ELSKE Australiens juvel.

1. Havnen

Vil du med sikkerhed blive imponeret? Det mener vi. Havnen er for Sydney, hvad kænguruer er for Australien – det er umuligt at adskille de to. Vælg dit eventyr – udforsk byen til fods, om bord på en færge, eller mens du ø-hopper (bonus information: der er flere øer i Sydneys havn – Fort Denison, Shark, Clark, Rodd, Goat og Cockatoo). Se byen fra Sydney Harbour Bridge, eller mens du surfer eller stand-up paddleboarder langs den mere end 240 kilometer lange kystlinje.

2. Strande

Ja, så mange kilometer kystlinje giver Sydney en masse – et dusin – strande. Der er noget for enhver smag: strande med roligt vand, billede-værdige bugter, fantastiske saltvandspools ved havet (lige som Bondi Icebergs på billedet øverst) eller et lækkert surf spot. Der er strand-til-strand kyststier, naturstier (inklusiv den 500 meter natursti under vandet ved Gordons Bay) og surf kultur ved Curl Curl, Narrabeen og Newport strandene og mere endnu. En ekstra grund til at elske Sydneys strande? Du kan snildt bruge hele dagen ude i det fri med elektriske grille, omklædningsrum, kiosker, legeområder og offentlige toiletter tilgængelige overalt.

3. Mad

Når australiere er udenlands, elsker de at ’small talke’ over mad lige så meget som enhver anden. Men når samtalen handler om landes traditionelle mad, ”Hvad er en typisk ‘Aussie’ ret?”, skal du ikke regne med at få et meget detaljeret svar. Dette skyldes, – efter år med immigration – at international kogekunst er normen i Australien. I Sydney kan du få mad fra et fantastisk og autentisk asiasisk, latinamerikansk, europæisk og endda afrikansk køkken. I centrum kan du få smagsprøver på Asiens lækreste retter i Chinatown, Thaitown og Koreatown. Er du stadig sulten? Tag til Marrickville-området og få græsk, vietnamesisk og portugesisk mad, eller få dit tyrkiske eller libanesiske fix i Granville, Lakemba og Auburn. Oh, og hvis du har en stærk lyst til italiensk, kan det fikses i Leichhardt. Og det er bare hovedretten i et meget langt, lækkert dinner party!

4. Stier og vandreruter

Med så meget kystlinje er den bedste måde at se Sydney på til fods. Start med den lette 1,8 kilometer lange Hermitage Foreshore Track, den rolige Bradleys Head walk eller Bondi til Coogee Coastal Walk i park-stil. Senere kan du forøge dit kilometertal og vandre den 30 km Harbour Bridgetil South Head walk – en sti i indre by, som når ud til havnen. Mange rejseselskaber tilbyder guidede vandreture på Sydneys kyststier – men du kan også udforske på egen hånd med en picnickurv og fantastisk selskab!

5. ‘Aussie’ engelsk

Australsk engelsk bliver ved med at være populært pga. den unikke klang, afslappede stil og kreative slang. I Sydney må du ikke glemme dine bathers (badetøj, også kaldet swimmers, togs eller cozzie) eller at smøre heaps ofavo (masser af avocado) på dit toastbrød. Australske termer strækker sig også til kaffekulturen, hvor du er nødt til at bestemme dig for, om du foretrækker en flat white, short black eller long black… Igen, her er nogle termer, du kan øve dig på, inden du tager af sted.

6. Manly færgen

Hvis du vil have en mini-dagstur, så hop på den faste havnefærge til Manly – en af byens mest elskede forstæder ved havet. Den 15 minutter lange færgetur er højdepunktet for mange, når færgen langsomt bevæger sig hen over vandet. Snup noget fish and chips og et spot på stranden, og få et udendørs måltid, mens du er i Manly. Du kan også gå på opdagelse på halvøens fremragende restauranter og caféer.

7. Nationalparker

Sydney er omgivet af billedskønne nationalparker. Besøg det berømte Blue Mountains i byens vestlige del, Ku-ring-gai Chase Nationalpark i den nordlige del af byen eller Royal Nationalpark i syd. Mellem dem kan de prale med masser af førende vandreruter såvel som bugter, kløfter, udsigtpunkter mod havet, tætte skove og klipper. Hvis du foretrækker naturen i kombination med spændende oplevelser, kan du prøve rappelling, kajaksejlads, køre på mountainbike og endda at ride på heste.

8. Hvalsafari

Du har læst helt rigtigt! Få et glimt af svømmende pukkelhvaler fra Sydneys bedste udsigtspunkter. Officielt løber sæsonen fra maj til november, men dine chancer forøges omkring vintersolhverv sent i juni og tidligt i juli. Prøv at se, om du måske er heldig ved North Head lookout, Hornby Lighthouse tæt på Watsons Bay, South Head, Shark Island eller Sydney Harbour Nationalparks Arabanoo Lookout. Besøg områderne enten tidligt om morgenen eller om eftermiddagen for at undgå solens skarpe lys. Kom forberedt med en windbreaker, solcreme, hat (selv om vinteren!) og kikkert.

9. Kultur

Alle kender Sydneys Operahus’ livlige hvide form – det klassiske sted at tage et kulturbillede. Men det er ikke alt, hvad Sydney har at byde på. I januar overtages byen af Sydney Festivalen, og byens museer, gallerier, parker, pladser, restauranter og andre mødesteder åbner deres døre til tre uger med teater, kabareter, comedy, gratis events, workshops, cirkus og dans. I årets andre måneder fortsætter NSW’s kunstgalleri, State Theatre og et utal af selvstændige artister og performere med at holde gang i det kulturelle hjul.

10. Vejret

Sydneys vejr er generelt lige så herligt som byens mad, vandreruter, udsigtspunkter – og alt andet, der er beskrevet her. Når det handler om, hvilket tidspunkt der er det bedste at besøge byen, er du med de 300 årlige solskinsdage forkælet med muligheder. Til dem, som kan lide statistiske data: Når det er sommer i Sydney, kan du forvente 19° – 26°; efterår 15° – 22°; forår 11° – 23° og vinter 9° – 17°. Tydeligvis er vinter i Sydney ikke med de frysende forhold, som besøgende fra den nordlige halvkugle er vant til!

Opera House, Sydney Australia

Vil du opleve Sydney med EF?Lær mere

Del denne artikel

Seneste artikler fra Rejser