Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

Abens År: En overlevelsesguide til kinesisk nytår

Abens År: En overlevelsesguide til kinesisk nytår

Den 8. februar 2016 er Nytårsdag ifølge den kinesiske kalender, og den markerer ikke blot begyndelsen på Abens år, men også starten på år 4714. Hvis du gerne vil deltage i en af verdens allerbedste fester (der er trods alt en tredjedel af verdens befolkning, der fester med), men ikke har nogen idé om hvor, hvornår og hvordan, så har vi her den helt rigtige overlevelsesguide klar til dig. Læs guiden til kinesisk nytår:

HER SKAL DU FESTE

I modsætning til den gregorianske kalender, hvor den 31. december altid er den sidste dag på året, varierer datoen for det kinesiske nytår hvert år. Dagen bestemmes af den kinesiske månekalender og falder mellem den 21. januar og den 20. februar. Alle festlighederne varer i 15 dage – fra nymåne til fuldmåne.

Omkring en tredjedel af verden fejrer kinesisk nytår, da det også er en højtid i Vietnam, Taiwan, Indonesien og på Philippinerne. Kinesisk nytår er en af de mest travle højtider i hele verden med milliarder af mennesker, der rejser for at fejre festlighederne med deres familier.

ABEN SKAL HÆDRES

Hvert årstal i den kinesiske kalender er tilknyttet en af de 12 dyrekredse. Mens 2015 var Fårets År, er 2016 Abens. Lige meget hvilket år du er blevet født i, har din personlighed nogle af dyrets kendetegn bundet til sig. Mange, der er født i 2016 (eller 1980, 1992 og 2004) er derfor højst sandsynligt entusiastiske, selskabelige og innovative: Leonardo da Vinci, Tom Hanks og Miley Cyrus er alle født i Abens År.

SÅDAN FORBEREDER DU DIG

Gør rent i dit hjem og få en klipning før Nytårsdag. Ved at gøre rent i dit hjem kan du komme af med al ulykke og invitere heldet indenfor. En ny frisure kan stoppe onde ånder fra at genkende dig og følge dig ind i det nye år. Men planlæg dine hår-relaterede aktiviteter godt, for hvis du vasker dit hår på selve Nytårsdag, vil alt heldet blive skyldet med ud i kloakken. Det samme gælder med at have gæld, spørge efter et lån eller være for tæt på sakse på denne dag. Det er alt sammen dårlige tegn.

DET SKAL DU HAVE PÅ

Rød er heldets farve, da de sætter en stopper for din ulykke. Derfor burde din festgarderobe helt sikkert inkludere en masse rødt tøj – og rødt undertøj.

DET SKAL DU SIGE

“Godt nytår” hedder på kinesisk “Xīnnián kuàilè” eller 新年快乐 (og udtales sshin-nyen kwhy-luh).

DET SKAL DU SPISE

Da festlighederne varer i 15 dage, er der masser af chancer for at samle familien rundt om bordet. Otte er lykkenummeret i kinesisk kultur. Derfor består en masse af måltiderne af otte retter, der godt kan indeholde en hel del fisk, fordi det giver held, eller glaseret and, der sikrer lykke. Hele nudler og lange bønner giver dig en lang levealder, mens mandariner og pomeloer bringer held og lykke. Søde ris-kugler spises for det meste på den 15. festdag og symboliserer samhørighed. Hvis du vil have mere velstand, skal du huske at spise en masser af dumplings. De ligner små mønter og kan hjælpe dig med at tjene flere penge i det nye år.

DET SKAL DU GLÆDE DIG MEST TIL

Lanternefestivalen og drage- og løve-dansene markerer afslutningen på festlighederne og er virkelig smukke ceremonier at overvære: Drager og løver danser i parader, skræmmer de onde ånder væk og giver held, vished og et langt liv. Lanternerne kommer i alle former, størrelser og materialer og har gåder, som tilskuerne kan opklare. Sidst men ikke mindst vil et overdådigt fyrværkerishow sikre, at hver eneste onde ånd, der måtte være tilbage, bliver skræmt langt væk.

Ha’ et godt og lykkebringende Abens År!

Billeder af Christopher A Dominic, Flickr / Creative Commons

Rejs til Kina med EFLæs mere her

Del denne artikel

Seneste artikler fra Kultur

5 miljøvenlige storbyer du skal besøge