GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

10 ting, som kun os, der har boet i Australien, forstår

10 ting, som kun os, der har boet i Australien, forstår

Down Under. The Lucky Country. Oz. Lige meget hvad man kalder Australien, kender de fleste landet for ting som Sydney, surfing og sandstrande. Men hvad med alle dem, der på et tidspunkt har boet i Australien? Her er ti ting, som kun dem, der har boet Down Under, forstår.

1. Du ved, at størrelsen betyder noget

Australien er kendt for at være enormt. Faktisk er landet så stort, at hvis man lagde det hen over Europa, ville det næsten dække hele kontinentet. På grund af landets kæmpemæssige størrelse kræver det også lidt ekstra planlægning at tage på et road trip. For sådan en tur kan i princippet også inkludere kørsel i ørkenen. Har du for eksempel lyst til at rejse fra Perth på vestkysten til østkystens Brisbane? Tja, det ville faktisk tage lige så lang tid som at køre fra Madrid til Moskva.

2. Du mestrer tidsforskelsmatematik

Når du bor i Australien, kræver et oversøisk opkald lidt mere end bare matematisk snilde. Prøv at forhandle en 17-timers tidsforskel mellem Sydney og Seattle eller at ringe til København fra Brisbane, hvor der ’kun’ er 9-timers tidsforskel. Så når du ringer til en ven på et andet kontinent, mens du bor i Australien, vil der næsten altid være en af jer, der sidder i jeres morgenpyjamas, mens den anden taler hen over aftensmaden.

3. Du kender forskellen på en aussie- og kiwi-accent

Hvis man endnu ikke har brugt tid Down Under, tror mange, at de australske og new zealandske accenter er ret ens. Men selvom du måske er lidt forvirret til at starte med, vil du inden for få måneder med australsk engelsk omkring dig tydeligt kunne høre, når en new zealander er i nærheden. De har en hel anden udtale af vokaler, slang og intonation.

4. Du drikker masser af kaffe

Instant coffee? Get outta town! Australien er med blandt de allerbedste, når det kommer til kaffe. Efter den første espressomaskine fandt vejen til et aussie-hjem i Melbourne i 1950’erne, har god kaffe fundet vej til alle de større byer. For at bestille en kop kaffe i Australien, kræver det dog, at du kender kaffe-sproget. Dernede bestiller de lokale nemlig en flat white (espresso med varmet mælk og lidt skum, som minder om en latte), en long black (et eller to espressoshots med varmt vand, som minder en Americano), eller en short black (et shot espresso).

5. Du drikker ikke Foster’s

På et tidspunkt har der siddet en ret klog marketingsafdeling og sørget for, at mange nu tror, at australiere og øllen Foster’s går hånd i hånd – især med sloganet ”Foster’s Australian for Beer”. Virkeligheden ser dog ret anderledes ud. Når du bor i Australien, vil du nemlig opdage, at det ikke er til at finde Foster’s nogle steder. Til gengæld er der en dejlig tendens til, at mikro-bryggerier  spreder sig over hele landet. Så SKÅL, fra os som har boet i Australien!

6. Du drømmer om en varm jul

Den dag, Australien får en hvid jul, må være, når Jorden oplever en ny istid. Indtil det katastrofale øjeblik har australierne sommer og sol frem for sne og snaps. Jul i Oz er en varm affære med strandture, spil i baghaverne, solskin, skalddyr og en meget svedig julemand (der har shorts på, mens han transporteres rundt i en slæde, der trækkes af kænguruer).

7. Slip, slop, slap

Lige over Australien er der et stort hul i ozonlaget, hvilket betyder, at den ultraviolette stråling er kraftig året rundt. Derfor er solbrændthed og hudkræft en stor trussel og solbadning naturligvis et no-go. Især aussie-børn lærer en remse fra en tidlig alder: ”slip in a shirt, slop on sunscreen, and slap on a hat” for at beskytte dem selv mod solen.

8. Du tager på ferie i Thailand, Bali eller Vietnam

Da landene ligger forholdsvis tæt på Australien, er det ekstremt populært for aussies at bruge deres ferier her. Der er rent faktisk så mange aussies i Sydøstasien – især i Phuket og på Bali – at det nogle dage er svært at finde en ikke-australier.

9. Du vil måske aldrig se en vild kænguru eller koala

Selvom vi godt kan lide, at turister tror det, er australiere ikke født som krokodille-wrestlers eller kængurutrænere. Det er til gengæld helt sandt, at der er et meget eksotisk dyreliv Down Under (inklusiv verdens mest giftige dyr, havhvepsen). Vi holder bestemt ikke de slags underlige skabninger som kæledyr, ihvertfald ikke for hos som har boet i Australien.

10. Du vil forkorte alting

Det er alt sammen for at gøre samtalen mere effektiv (eller måske også, fordi aussies er lidt dovne i deres sprogbrug). Nede i ’Straya – den ret så ringe sammentrækning af landets navn – vil du høre ord som arvo (afternoon), exxy (expensive), avo (avocado), cuppa (cup of tea), choccy biccy (chocolate biscuit), servo (service station), mozzie (mosquito), og spøjse ord som tradie, postie, garbo, muso og truckie (tradesman, postman, garbage truck driver, musician, og truck driver)… blandt mange, mange andre.

Billeder af May Wong, Flickr / Creative Commons

Tag til Australien med EFLær mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op