GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Påskens oprindelse og andre mysterier

Påskens oprindelse og andre mysterier

Påske? Hvad for et navn er det? Harer? Hvorfor harer? Hvorfor de farverige æg? Der er simpelthen for meget, der forbliver uklart omkring fejringen af påske. Så, ligesom de nysgerrige skabninger, der er blevet symbolet for denne højtid i den vestlige verden, vil vi hoppe ned i kaninhullet af opdagelse for at afdække de ældgamle mysterier omkring denne højtid.

Påskens oprindelse

Måske den vigtigste tid i den kristne kalender. Påske er kendt af det meste af verden som den højtid, der fejrer Jesus Kristus’ genopstandelse. Fasten, som er den 40-dage lange periode, der leder op til Påskedag, er en tid til selvrefleksion, der er ment til at spejle Jesus’ tid i det vilde.

I den hebraiske bibel, referer jøderne til tiden omkring påske som ”passover”, som repræsenterer befrielsen af jøder fra egyptisk slaveri.

Grav en smule dybere, og det virker til, at den originale fejring på denne tid af året går endnu længere tilbage, end den moderne religion. Datoen for påske falder på et centralt tidspunkt i solkalenderen – forårsjævndøgnet, som er, når der er lige mange lyse og mørke timer. I norden er forårets ankomst en tid med massiv fejring.

Der er hypoteser om, at den originale forårsfejring begyndte med en gammel spirituel festival, som hylder cyklussen af jord og måne, såvel som frembruddet af de første afgrøder og blomster efter vinteren. Der er helt sikkert noget mystisk og dydigt omkring påskens sammenhæng med solen, solsystemet og det blomstrende liv på planeten, synes du ikke?

Hvor kommer navnet fra?

Eostre, en præ-kristen gudinde af forår og fertilitet, anses for at være inspirationen til navnet, som vi kender det i dag (”Easter” på engelsk). Den Ærværdige Bede, en meget gammel munk med et langt skæg, som fik kælenavnet ”Faderen af engelsk historie”, skrev om hende for over 1300 år siden. Du forestiller dig professor Dumbledore lige nu, ik?

Påskeharen virker tilfældig. Hvad handler det om?

Haren og kaninen kommer fra hedenske ritualer, virker det til. De var kendt for at være særligt frugtbare, og blev så sammenkoblet med påske og tiden for genfødsel. I tyske folkemunde er kaninen koblet sammen med den kristne påskes ide om evigt liv, fordi de var født med deres øjne åbne, og derfor troede folk, at de altid havde være ”vågne”.

Traditionen med haren blev bragt til USA af tyske bosættere, som kom til Pennsylvania i det 18. århundrede.

Derefter blev chokoladeharen (selvfølgelig) til en ting. I dag bliver der produceret mere end 90 millioner af de små chokoladedyr i USA hvert år!

Hvorfor æg?

Lad os give vores hjerner en smule ”eggs-ercise” (sorry, not sorry) og lad os finde ud af, hvad besættelsen af disse små ovale objekter handler om.

Ligesom påskeharen, repræsenterer æg nyt liv. Faktisk er æggene endda blevet et symbol for livets mysteriet i sig selv. Det var fokusset for den filosofiske debat, så langt tilbage, som til den legendariske lærd Plutarch, som berømt sagde: ”Hvad kom først, hønen eller ægget?”

Malingen af æggene er en del af fejringen af konceptet om nyt liv, og, igen, kommer før kristendommen. Traditionen med at dekorere æg er en del af ”Nowruz”, den gamle persiske nytårsfestival.

Spol frem et par år, og ud fra de industrielle fabrikker i England kommer chokoladeægget i 1873. Siden da er folk blevet vilde, når det kommer til at finde chokoladefyldte lækkerier. I 2011, blev verden højeste påskeæg lavet i Italien. Med sine 7200 kg vejede det mere end en elefant og var hele 10,39 meter højt.

Her vil vi efterlade jer med tanken om at spise sig vej gennem et kæmpe chokoladeæg. Nyd det!

Vil du opleve påsken i udlandet med os?Læs mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op