GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

Hvorfor er hollænderne flyvende på engelsk?

Hvorfor er hollænderne flyvende på engelsk?

De er utrolig høje. De tager (ligsom københavnerne) cyklen alle steder, de skal hen. De har taget deres land tilbage fra havet. Og nu, bliver de kåret som de bedste til engelsk på verdensplan. I den seneste EF EPI (English Proficiency Index) rapport, som rangerer engelskkundskaberne for alle verdens lande, kan hollænderne prale af at være nummer ét ud af de 100 deltagende lande. For et land, der mest er kendt for vindmøller, ”coffee shops” og tulipaner, lægger disse resultater op til spørgsmålet: Hvorfor er hollænderne så gode til engelsk?

Lille land, stor stemme

Dette lille land med 17 millioner indbyggere har ifølge IMF det 17. højeste bruttonationalprodukt i verden og det syvende højeste i EU. Mens Sydamerika og Mellemøsten kan udnytte det store markedspotentialet i den verdensomspændende spanske- og arabisk-talende befolkning til at skabe vækst, så findes der kun 28 millioner mennesker i verden, som taler hollandsk. Så – ligesom for os danskere – er det nødvendigt at kunne tale engelsk, hvis man vil sikre sig en global tilstedeværelse og adgang til markederne for de mere end to milliarder engelsktalende mennesker i verden.

Brad Pitt og Fred Flintstone taler engelsk

Hollænderne synkroniserer ikke TV og film fra andre lande. Derfor vokser hollandske børn op med at høre engelsk gennem populærkulturen allerede fra en tidlig alder. Lande med et stort nok publikum til eftersynkroniserede TV-programmer og film, såsom Frankrig og Tyskland, oversætter alting, og som resultat har de meget mindre succes med at integrere engelsk i deres kulturliv. Eftersynkronisering, eller ”dubbing” som det også kaldes, virker til at gøre folk lingvistisk uimodtagelige overfor fremmedsprog, et symptom som hollænderne succesfuldt har undgået. Dette er måske også grunden til, at Danmark er at finde i engelskkundskabernes top 3.

Forretning og engelsk hænger uløseligt sammen

Hollænderne har altid være entreprenører; det Nederlandske Ostindiske Kompagni blev etableret som verdens første multinationale virksomhed i 1602. Samme år blev den første moderne aktiebørs grundlagt i Amsterdam, for at facilitere international handel. Landets forretningsmindede historie lever videre, eftersom mange ikoniske multinationale selskaber (Royal Dutch Shell, Unilever, Heineken og IKEA) har hovedsæde i Holland. Man kan sige, at hollænderne er i en selvforstærkende cirkel, hvor gode engelskkundskaber leder til stærkere forretningsforbindelser, hvilket til gengæld resulterer i det højeste engelskniveau på verdensplan for ikke-engelsktalende lande.

Den hollandske fordel

Før fremkomsten af EF engelsktesten var hollænderne allerede et skridt foran takket være deres sproglige forgængere. Hollandsk er et germansk sprog, ligesom engelsk, så de deler mange rødder og karakteristika. De? The. Bier? Beer. Wafel? Waffle. Mens mange sprogfamilier ikke taler sammen ved middagsbordet, så giver ligheder på tværs af sprogene hollænderne en stor fordel i forhold til at lære engelsk.

Hollænderne har haft en enorm gavn af deres engelskkundskaber. Enhver, som husker, at New York engang hed New Amsterdam ved, at de eventyrlige hollændere altid har haft globale ambitioner. Lande, som ligger lidt længere nede af EF EPI-undersøgelsens rangliste kan godt begynde at slå ørerne ud. Holland er et fremragende eksempel på, hvordan befolkningens engelskkundskaber kan gøre landet konkurrencedygtigt på verdensplan og sikre en flyvende fremtid.

Det giver en hel ny betydning til ”Den flyvende hollænder”, gør det ikke?

[Ekstraordinær afsløring: forfatteren til denne artikel er gift med en hollænder, der taler formidabelt engelsk]

Vil du være med i EPI-undersøgelsen?Test dit engelskniveau
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op