GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

De 10 stadier i eksamenslæsningen

De 10 stadier i eksamenslæsningen

Eksamenslæsningen er ikke altid nemt at komme igang med. At læse til eksamen er en rustjebanetur af følelse – læser du for lidt, har du skyldfølelse, læser du for meget, ender du med at køre sur i det. Men uden læsning er eksamen – og din uddannelse – næsten umulig.

Her er ti stadier i forberedelsen, som du kan genkende, hvis du nogensinde har læst til eksamen.

1. ”Jeg har masser af tid”

Din lærer har måske oprustet eksamens-retorikken, og du kan fornemme at eksamenerne lurer i horisonten, men du overbeviser dig selv om, at det er alt for tidligt at begynde at læse op, til trods for den nagende stemme i dit hoved, der siger, at du i det mindste kan begynde at lave en læseplan for dine studier.

2. ”Jeg bør vist gå i gang”

Det er tid til at begynde – dine lærere såvel som dine forældre er begyndt at belemre dig, og nu er din ven (som ellers aldrig læser op til eksamen) begyndt. Men der er ingen grund til at gå helt amok endnu, vel?

3. ”Jeg skal bare lige se ét afsnit mere på Netflix”

… sagde ingen nogensinde, og nøjedes med ét afsnit. Snart er en dag eller to med planlagt læsning blevet til en binge-watching af din yndlings-serie. Det kan godt være, at du ikke har analyseret Shakespeares sonetter, men du kender i det mindste slutningen på Breaking Bad (og hvis du skal til en engelsk-eksamen kan du næsten påstå, at du har lært engelsk gennem Netflix)

4. ”Vejret er for godt til at sidde og læse”

Dette problem er mest velkendt om sommeren, men her om vinteren er problemet måske snarere, at når solen endelig skinner, er der så få lyse timer, at du ikke kan spilde dem foran bøgerne. Og når du tænker, at du da lige så godt kan udnytte det kolde vejr, regn og slud til at sidde inde i læselampens skær, så har du egentlig mere lyst til at drikke varm kakao eller krybe under dynen for en middagslur… Eller værre endnu: bruge dagen på at overspringshandle: før du ved at det, har du gjort hele hytten ren eller set samtlige vlogs fra din yndlings-youtuber.

5. ”Hvorfor lavede jeg en læseplan?”

Det virkede som en god idé i øjeblikket, men nu, hvor du har brugt et par timer på YouTube og sat et par tøjvaske over, vil du blive overrasket over hvor hurtigt dine eksamener nærmer sig, og hvor lidt du kan krydse af i planen. Men dine venner vil trøste dig…

6. ”Vent, hvor langt er du nået?”

Du er stadig forholdsvis rolig. Du er kommet i gang med læsningen, måske ikke så langt som du havde planlagt, men du bevæger dig langsomt fremad. Så går du til en ven med det tvivlsomme spørgsmål: ”Hvor meget læsning har du nået?”, og når de kaster om sig med emner, de allerede er igennem, vil farven forlade dit ansigt. Panikken breder sig langsomt…

7. ”Jeg dumper helt sikkert”

Det blev pludselig alvor. Papirer over det hele, adskillige åbne studiebøger, og nu kan du kun tale om matematiske ligninger eller tysk grammatik. Du er ved at blive til en eksamenslæsnings-maskine, der er ved at indhente den tabte tid ved at tage den ene farvekodede note efter den anden. Dine afslappede dage hører fortiden til.

8. ”Det er bare træningsopgaver”

Du føler, at du har genlæst akkurat nok til at komme igennem træningsopgaverne og overbevise dine lærere om, at du ved, hvad du taler om. Du er stadig ved at erkende, hvor meget læsning du mangler, og du ved, at tingene må blive værre, før de kan blive bedre.

9. ”Må jeg godt få mit liv tilbage, tak?”

Enden er i sigte. Og du er (endelig) på vej mod mållinjen med turbo på. Dit liv er en blanding af post-its, tomme dåser med energidrik og kuglepens-plettede hænder. Du er udelukkende fokuseret på eksamen – det paniske stadie er ovre – du har styr på det, selvom det selvfølgelig ikke føles sådan… Du krydser det ene emne efter det andet af på din læseplan, og du har nu eksamenslæsningen så langt oppe i halsen, at du må være på rette vej!

10. ”Frihed!”

Der er intet der slår følelsen af at gå ud af døren efter din sidste eksamen! Slut med at stå op før fanden får sko på, du er fri og sikker i din viden om, at du har givet den en skalle. Dog, nu hvor du endelig er færdig, er vejret sikkert blevet super dårligt. Og du har jo allerede har set alt det gode på Netflix og YouTube. Du lover dig selv, at du vil være mere organiseret næste år, men vi ved alle sammen, at det ikke nødvendigvis holder…

Hvad skal du lave efter eksamen?Læs mere om sprogkurser
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op