GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

8 unikke fødselsdagstraditioner fra hele verden

8 unikke fødselsdagstraditioner fra hele verden

Alle lande, regioner og familier i hele verden har deres egne særlige skikke for at fejre begivenheder som jul, påske og fødselsdage. Måske besøgte din familie en yndlingsrestaurant på hver fødselsdag, nød en fint dekoreret kage eller vågnede op til en stor morgenmad med pandekager.

At bo eller studere i udlandet giver dig mulighed for at se, hvordan andre kulturer fejrer, så lad os tage et kig på otte seje fødselsdagstraditioner fra hele verden.

1. At fylde 20 år i Japan

I Japan er de største festligheder, når man når en alder, der har en særlig betydning, ligesom sweet sixteen-traditionen i USA. At fylde 20 år er en stor ting i Japan, da det betyder, at man officielt er blevet voksen. Det fejres med et ritual, der kaldes Seijin Shiki, eller voksenhedsceremonien. Den anden mandag i januar, kendt som Seijin no hi (voksendag), besøger de, der fylder 20 år, rådhuset klædt i traditionelle dragter for at høre en tale, der markerer, at de er blevet voksne. Mange besøger måske derefter en helligdom for at bede om held og lykke eller går ud for at fejre det med venner.

2. Øretrækning i Spanien

Ud over kage, sang og gaver har fødselsdage i Spanien også et besynderligt ritual: at blive trukket i øret. Ifølge denne tradition, kendt som »los tirones de oreja«, får fødselaren et blidt træk i øreflippen for hvert år, han eller hun fylder. Den præcise oprindelse og betydning af denne skæve skik er ikke helt klar, men nogle mener, at da ørerne er en del af kroppen, der aldrig holder op med at vokse, kan det at trække i ørerne betyde et længere liv.

3. Fest med tangsuppe i Sydkorea

Hvis du fejrer din fødselsdag, mens du studerer i udlandet i Sydkorea, kan du forvente at få serveret en ret med miyeok-gook, tangsuppe. Traditionen foreskriver, at denne sunde ret, der er rig på jern og jod, spises på alle fødselsdage. Det viser respekt og taknemmelighed over for ens mor, da det er et almindeligt måltid for mødre at spise før og efter fødslen.

4. Spådom for babyer på Malta

Den maltesiske tradition »Quċċija« er en unik begivenhed, der finder sted på et barns første fødselsdag. Til fødselsdagsfesten lægges en række genstande ud på gulvet, og barnet opfordres til at kravle hen til dem og vælge en. Genstandene symboliserer forskellige erhverv, og den, de vælger, menes at forudsige deres fremtidige karriere. Så en lærebog kan symbolisere en universitetsgrad, en bold kan repræsentere en karriere som sportsudøver, og en malebog kan repræsentere en fremtid inden for den kreative kunst.

Selv hvis du ikke deltager aktivt i en Quċċija, er de lokale på Malta meget stolte af denne skik og deler gerne historier om deres egne oplevelser med den. Uanset om det drejer sig om historier om vellykkede forudsigelser eller sjove anekdoter om uventede valg truffet af babyen, værner malteserne om traditionen og elsker at mindes den.

5. Undgå uheld i Tyskland

Fødselsdage er en stor ting i Tyskland. Alle og enhver vil gøre deres yderste for at ønske dig »Alles Gute zum Geburtstag!«. Men kun på dagen, aldrig i forvejen. Overtro siger, at det bringer uheld at ønske nogen tillykke med fødselsdagen på forhånd. Du kan fejre din fødselsdag aftenen før, kendt som »Reinfeiern«, men du skal ikke forvente nogen lykønskninger, før klokken slår midnat.

6. Vær konge eller dronning for en dag i Frankrig

Hvis du har fødselsdag i Frankrig i januar, vil du sandsynligvis fejre det med en 'Galette des Rois' (kongekage). Den blev spist på helligtrekongersdag (12. juledag), men nu kan man finde den i boulangerier i hele januar måned. Den er lavet af butterdej og fyldt med en tæt, cremet mandelmasse kaldet frangipane. Bageren gemmer en lille figur inde i kagen, og når kagen er delt ligeligt mellem alle, bliver den person, der finder figuren inde i sit stykke, kronet til dagens konge eller dronning.

7. Nyd fe-brød i Australien

Der er en hel kategori af madvarer, som kun findes til fødselsdagsfester i Australien. Det er typisk simple, sukkerholdige godbidder, som har været populære til børnefødselsdage i årtier. Men den mest populære af dem alle er den, der hedder 'fairy bread'. Det er hvidt brød, smurt med smør, skåret op i trekanter og dækket med krymmel (kaldet 100s & 1000s).

8. Vis din kærlighed gennem kage i Brasilien

I Brasilien er der tradition for at dele det første stykke af fødselsdagskagen med den person, man elsker allermest. Det kan være en forælder, en søskende eller en bedsteforælder. Nogle familier bryder det endnu mere ned med specifikke traditioner og æresbevisninger, der er unikke for dem.

Oplev nye kulturer og traditionerDiscover new cultures and traditions
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op