Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

Det er tid til at lægge telefonen fra dig og opleve verden

Det er tid til at lægge telefonen fra dig og opleve verden

Det er ikke svært at se, hvorfor vi alle sammen er blevet så besatte af vores telefoner. De er fantastiske opfindelser, som giver os øjeblikkelig adgang til verden og alle vores venner. De er brugbare, sjove – og vanedannende.

Før vi går videre, skal det siges, at denne artikel ikke er ment til at give skam eller bebrejde nogen. Og det er heller ikke mit manifest, før jeg dropper internet og går ud i vildmarken (det har jeg ingen intentioner om).

Men tidligere i år var jeg på en bilferie gennem Italien, hvor jeg indså, at noget ikke var helt rigtigt. Ved slutningen af rejsen stod jeg ved Det Skæve Tårn i Pisa, og blev pludselig meget bevidst om, at jeg var lige så limet fast til min telefon, som de oplyste ansigter, jeg så rundt omkring mig. Jeg indså, at vi alle bare så på det fantastiske tårn gennem en skærm.

Det føltes som en misset chance for virkelig at nyde øjeblikket og opleve verden, som den er. Så jeg besluttede for at bruge nogle af disse tips i mit liv og på mine rejser, så jeg er sikker på at opleve mere af verden.

1. Sæt din telefon på flytilstand

Det er nemt at skabe en vane med at åbne sine yndlings-apps konstant. Vi har alle (højst sandsynligt) prøvet at bruge 15 minutter på Instagram, miste interessen, lukke appen og så åbne den igen med det samme.

Men når du sætter din telefon på flytilstand, bliver du ikke fristet hele tiden. Den genindlæser det, du allerede har set (hvis den overhovedet indlæser), og det vil forhåbentlig få dig til at komme ud af den vane og minde dig om at være til stede i den virkelige verden (det vil også spare på batteritiden, hvilket er smart, når man rejser).

2. Køb den mindst mulige mængde data

Hvis flytilstandstricket ikke virker for dig, gør det måske at kigge din dataplan igennem. Jeg anbefaler dette til rejsende, der godt vil købe en dataplan, mens de er i udlandet. Hvis du køber den mindst mulige, giver det dig lige nok til nødsituationer og navigation, men ikke nok til at du spilder det. Du kan selvfølgelig tilføje mere data, når du løber tør, men er det virkelig de ekstra penge værd at se endnu en sløret video af din roommates guldfisk? Måske. Men sikkert ikke.

3. Få noget struktur tilbage

Da jeg gik i gymnasiet, var Facebook kun lige begyndt at blive populært. Du tilføjede alle dem, du kendte og slog vigtige ting op på din væg, såsom hvad du lyttede til. Vi var ikke særlig gode til sociale medier endnu, men én ting, vi var gode til, var grænser, og hvornår vi brugte de sociale medier.

Hvis du tog på en fantastisk ferie, skulle du vente, til du kom hjem foran computeren for at kunne dele noget fra den. Hvis du ville sende en besked til én derhjemme, skulle du vente, til du var tilbage på hotellet. Du havde bestemte tider, hvor du kunne sidde foran skærmen. Og hvis det var en virkelig god tur, havde du som regel så travlt med at nyde den, at du hverken havde tid eller energi sidst på dagen til at bekymre dig om, hvad der skete online.

For at hjælpe med at få det meste ud af dine rejser – for virkelig at opleve den rigtige verden i stedet for at være online hele tiden – anbefaler jeg, at man bringer noget af den struktur og disciplin tilbage. Det hjælper at sætte din telefon på flytilstand, men at beslutte sig for kun at dele noget på sociale medier, når du er tilbage på hotellet, er endnu en måde at være disciplineret på.

4. Brug et rigtigt kamera

Jeg elskede mit Polaroid kamera (den slags, der printer dit billede med det samme direkte fra kameraet). Jeg havde billeder af alt og alle jeg elskede eller bare syntes lidt om. Og selvom jeg nu har omkring 1,5 årtis værd af skønne billeder fra digitale kameraer, er der noget helt særligt ved mine Polaroid billeder. Ligesom der også er det ved de nøje bearbejdede, printede og indrammede billeder, jeg har taget med mit DSLR.

Jeg sætter lidt mere pris på dem nu. Måske er det fordi, at jeg har færre chancer med et rigtigt kamera, for at få det billede jeg vil have, end med en iPhone, fordi lagerpladsen er begrænset. Det kan også være fordi, at de billeder, jeg har taget med mit DSLR, kræver flere timer med Photoshop, før jeg tør dele dem med verden. Begge muligheder er gode, hvis du vil bruge mindre tid på din telefon, men stadig vil have minder fra dine oplevelser.

5. Lav en aftale med venner og medrejsende

Vi har alle sammen været der. Du sidder ved et bord på en fantastisk ny restaurant i byen, du altid har ville besøge med dine venner. Maden kommer ud, og halvdelen af selskabet hiver telefonen frem for at tage et madbillede til deres Instagram. Du bekymrer dig sikkert slet ikke om at få et billede, men alle andre gør det, så du kan lige så godt tage et billede også.

Næste gang I er ude, så udnyt gruppen mentalt og spørg, om alle vil gå ud uden at bruge deres telefoner. Nogle gamle venner og jeg har lavet en aftale med hinanden om, at når vi får den sjældne chance for at sidde ned og spise et måltid sammen, må vi ikke bruge vores telefoner. Den første, der tager sin telefon frem, skal betale de andres måltid. Selv hvis det er et billigt måltid, er det stadig en sjov udfordring og en klar påmindelse om, at vi vil bruge vores kvalitetstid uden at blive afbrudt af teknologi.

Oplev (den ægte) verden med EFLæs mere

Del denne artikel

Seneste artikler fra Rejser