Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

5 typer mennesker, du helt sikkert vil møde på en flyrejse

5 typer mennesker, du helt sikkert vil møde på en flyrejse

Man siger, det handler om rejsen og ikke destinationen, men alle, der har været på en længere flyrejse, har måske et par problemer med det udsagn. Fra skrigende børn, der ligger i midtergangen, til klodsede passagerer, der er klar til at spilde deres juice i dit skød ved den mindste turbulens. Hele oplevelsen kan være en smule – skal vi sige – udfordrende?

For at sikre, at du er helt forberedt på hvad (eller hvem) som helst på din næste flyrejse, har vi samlet en liste over fem flypersonligheder, du kan løbe ind i – og hvordan du kommer bedst ud af det med dem alle sammen.

1. Armlænstyven

Det starter måske meget diskret med spidsen af albuen ovenpå armlænet, som du allerede har udset som dit, inden de ankom. Langsomt sniger de deres albue ind over dét, som tydeligvis er dit territorie. Det øjeblik, du fjerner din arm fra armlænet bare ét sekund – hvad end det er for at fiske noget ud af din unødvendigt store rejsetaske eller for at få en snack fra stewardessen – slår de til, og din plads på armlænet er væk.

Sådan kommer du bedst ud af det med dem: Der er en uskreven regel om, at alle passagerer har mindst ét armlæn. Så hvis du sidder i midten, og begge dine armlæn er optaget, har du intet at valg, end at erklære krig – eller, måske bare sige noget høfligt men bestemt. Det er tid til at slå dem i deres eget spil, og generobre mindst ét af dine armlæn!

2. Sludrechatollet

Du har sat dig godt til rette i dit sæde, bogen er klar, og du er forberedt på en afslappende flyvetur, hvor du skal læse og se film. Sludrechatollet har dog andre planer. Til at starte med går du ud fra, det bare er venlig small talk, som lige så stille vil dø hen til en behagelig stilhed, hvor du kan gå tilbage til at slappe af. Tro om igen. Du vil hurtigt kende deres hudplejerutine, yndlingssandwich og navnene på deres 11 kusiner og fætre.

Sådan kommer du bedst ud af det med dem: Nogle mennesker er glade for at snakke hele flyveturen igennem. Andre vil dog hellere slappe af med en film. Hvis du er en del af sidstnævnte gruppe, kan et høfligt ”Undskyld, jeg afbryder, men jeg har villet læse/se den her bog/film i evigheder!” give dig ro til at vende tilbage til det, du var i gang med. For dem, der ikke er så stor fan af koncentration: gå på toilettet, og når du kommer tilbage, giver du dem en høfligt smil, og tager med det samme dine høretelefoner i. Hvis alt andet fejler, kan du lade som om, du sover – en smule teatralsk snorken kan hjælpe meget.

3. Bangebuksen

Du kan spotte dem med en kilometers afstand. Stone-face, stirrer lige frem og holder godt fast i deres sæde – de er fuldkommen rædselsslagende for at flyve, og alt hvad det indebærer. Enhver pludselig turbulens eller mærkelige lyde fra flyet, og du vil se deres øjne flakke rundt for at tjekke, om nogle af de andre passagerer panikker, og om de skal hive fat i redningsvesten under deres sæde.

Sådan kommer du bedst ud af det med dem: Fra min personlige erfaring med flyskræk kan jeg sige, at i de fleste tilfælde er det bedst bare at lade dem være. Hvis nogen ser specielt utilpasse ud, kan du sige et hurtigt ”Er du okay?”, men udover det, skal du bare lade dem gå gennem deres flyskræk på deres egen måde. At snakke med nogen er måske en god afledning for nogen, men lad vær med at tvinge en samtale frem, hvis de helt tydeligt bare prøver at fokusere på vejrtrækning, eller helst vil aflede dem selv med musik eller film.

4. Forretningsmanden

Disse personer har været på hundredvis af flyrejser inden denne, og der ser næsten lige så seriøse ud som et rynkefrit jakkesæt. De ser ud til at være en smule irriterede på alle deres omgivelser – faktisk er de ikke helt sikre på, hvordan de endte på økonomirækkerne – og vil kigge nedladende og forvirret på enhver anden passager i joggingsæt.

Sådan kommer du bedst ud af det med dem: I 9 ud af 10 tilfælde vil I simpelthen bare være til stede i behagelig stilhed. De vil højst sandsynligt være på deres computer eller telefon hele tiden, hvor de skriver ekstremt vigtige emails. Bare husk at glæde dig over deres ansigtsudtryk, når de ser det gratis flymåltid – og se dit snit til at få dig et ekstra måltid, hvis du er ekstra sulten.

5. Den nærgående

Som en stærk kontrast til forretningsmanden, vil den nærgående falde i søvn og med det samme gå ind i din personlige sfære. Om det er et hoved, der ligger på din intetanende skulder eller hele kroppen, der læner sig op ad dig, står du tilbage med spørgsmålet om, om du nogensinde vil få din frihed tilbage, eller om du skal leve på flyet for altid.

Sådan kommer du bedst ud af det med dem: Vi går ud fra, at overraskende nærkontakt med en fremmed ikke er din kop te, så det gælder om at få den pågældende fremmede væk fra dig. I de fleste tilfælde, kan et let skub få dem til at bevæge sig tilbage til deres eget sæde. Bare giv dem et langsomt, forsigtigt skub tilbage i den retning, de kom fra – og generobre din fysiske frihed endnu engang.

Oplev verden med osLæs mere

Del denne artikel

Seneste artikler fra Rejser