GO Blog | EF Blog Danmark
Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
MenuGratis brochure

7 facts om sprog, der helt sikkert vil overraske dig

7 facts om sprog, der helt sikkert vil overraske dig

Der er stor debat om, hvordan vi vil kommunikere i fremtiden – her er vores bud, hvis du er nysgerrig – men uanset hvordan det bliver, burde vi tage et øjeblik og sætte pris på den vidunderlige diversitet og unikhed, der er ved de næsten 7000 sprog, vi mennesker taler.

Her er syv facts om sprog, der helt sikkert vil overraske dig:

1. Baskisk er et mystisk sprog

Sproget er talt af omkring 700.000 mennesker i Baskerlandet – et lille område syd for Frankrig, som ejes af Spanien – er så unikt og urelateret til ethvert andet sprog, at eksperter ikke er helt sikre på, hvor det kommer fra. Det menes dog at være så gammelt, at det er forud for alle andre europæiske sprog.

2. Der er et sprog med kun 12 bogstaver

Folk på øen Bougainville, tæt på Papua Ny Guinea, taler et sprog, der kun har 12 bogstaver, så du kan forestille dig, at det ikke er særlig sjovt at spille Scrabble (eller også er det i hvert fald meget nemt).

3. Distributionen af Scrabble bogstaver er fuldstændig forskellig fra sprog til sprog

Når nu vi snakker om Scrabble, fortæller distributionen af brætspillet os en masse om, hvordan sprogene fungerer: I Polen for eksempel er det femte mest brugte bogstav Z, mens T og N er de tredje mest brugte i Finland. I Slovenien og Catalonien er E det mest brugte – præcis ligesom i den originale engelske version.

4. Flest sprog vs. flest ord

Papua Ny Guinea er det land med flest sprog – hele 840. Samtidigt har det engelske sprog flest ord med ca. 750.000 (og der bliver tilføjet nye hver uge).

5. USA har ikke noget officielt sprog

På trods af, at engelsk er modersmålet for mange amerikanere – for ikke at nævne, at det er sproget for virksomheder, medier og politik – er det faktisk ikke det officielle sprog i USA. Hvorfor? Fordi der ikke er et – på trods af, at det har været det dominerende sprog siden kontinentet blev koloniseret i 1600-tallet, er det aldrig officielt erklæret det nationale sprog.

6. Engelsk og fransk er alle vegne

Der bliver undervist i engelsk i alle lande i verden – men vidste du, at der også bliver undervist i fransk i alle lande? På trods af dette, er mandarin det mest talte sprog i verden. Tag den, engelsk og fransk!

7. Der er et ord for ”tvillingesprog”

Nogle gange opfinder tvillinger deres eget sprog, specielt når du er ung, og der er et bestemt ord for dette – det kaldes cryptofasi, som helt sikkert nærmere lyder som en forlystelse.

Studér et sprog i udlandet med osLæs mere
Bliv opdateret på destinationer, sprog og kulturer i vores GO nyhedsbrev.Skriv dig op