Det seneste inden for rejser, sprog, kultur af EF Education First
Menu

Derfor skal du lære russisk

Derfor skal du lære russisk

Hvad kommer du i tanke om, når du tænker på Rusland? Koldt vejr, huer og et ekstremt komplekst sprog? Vejret er måske koldt og huerne er bestemt nødvendige, men det russiske sprog er nemmere at mestre, end du troede – og også meget brugbart i verden i dag. Fra at kunne bestille den bedste blini på en russisk restaurant til at drage fordel af Ruslands stigende socioøkonomiske indflydelse – du vil kunne bruge dette smukke sprog på mange måder.

1. Færre russere snakker engelsk end i andre lande

Du vil ikke kunne hvile på dine engelskfærdigheder særlige meget her. (Det er bedst at starte med de dårlige nyheder). Men du vil få endeløse belønninger. Det er udfordrende at finde den autentiske kultur på enhver udenlandsk destination, men det er nemmere at finde din plads blandt de lokale, hvis du kan deres sprog.

I Rusland er det ikke bare en høflig gestus men en nødvendighed. Kun 5% af russere taler engelsk og Ruslands overordnede engelskfærdigheder er stadig rangeret som ”Lav” i den internationale English Proficiency Index (EF EPI). Selv hvis dit mål er at udforske de hotte turiststeder, vil du være nødt til at kunne nogle basisvendinger for at navigere gennem landets store og snoede bybillede, da russere bruger det kyrilliske alfabet på sine vejskilte.

2. Du vil aldrig løbe tør for mennesker at møde og steder at udforske

Er du helt ør med eventyrlyst? Så har du valgt det rigtige sted. Rusland er det største land i verden, og strækker sig over ni tidszoner og dækker en ottendedel af hele jordens overflade. Det er hjem for verdens længste jernbane, den Transsibiriske jernbane, som vil lade dig udforske kæmpe byer som St. Petersborg og Moskva, sammen med betagende naturvidundere som de vulkanske søjler i Zapovednik, Uralbjergene og Baikal-søen. Og med over 144 millioner mennesker bosiddende i disse enorme sletter, er der helt sikkert en sprogpartner til alle.

Hvis du får krydset alt af på dit russiske rejsekort (hvilket ikke er en nem ting at gøre), vil du glæde dig over at høre, at der er mange steder, hvor du kan bruge dine russiske færdigheder. Russisk er det ottende mest talte sprog på verdensplan, hvilket betyder, at det er lingua franca i for eksempel mange eks-Sovjetlande. Alt i alt er det estimeret, at russisk tales af over 200 millioner mennesker på tværs af 16 lande. Rejselystne vil ikke have nogen undskyldning for ikke at udforske eller skippe sproglæringen.

3. Rusland er en overflod af muligheder

Rusland er en kernespiller på verdensscenen. Som et officielt sprog ved De Forenede Nationer er Rusland dronningen i det globale økonomiske skakspil. Når de holder på en fjerdedel af verdens kendte naturgasreserver, en enorm handelsøkonomi og indflydelsesrige forhold til andre centrale verdensaktører, er Rusland bestemt en magtfuld styrke, og en af de nemmeste måder at forstå deres indre arbejde på er ved at lære sproget.

I skolen får mange af os mulighed for at lære populære europæiske sprog som fransk, tysk og spansk. Men hvor mange af os lærer russisk? Vi siger ikke, at du vil blive opsnappet af De Forenede Nationer, bare fordi du kan sige ”Sputnik”, men de økonomiske muligheder i Rusland er mange, og din karriere vil nå nye højder, hvis du lærer sproget på et professionelt niveau.

4. Uddyb din forståelse af Ruslands mangfoldige kultur og historie

Med en historie, der går 1156 år tilbage, er Rusland en skattekiste for historikere og kulturelskere. Der er 29 UNESCO verdensarve i Rusland alene, inklusiv den ældste og dybeste sø i verden, Baikal-søen, samt kulturelle steder, som går tilbage til det 6. århundrede, såsom det ældgamle Derbent fort. Vandreture rundt på Moskvas Røde Plads vil alene diskutere alt fra den omstridte arkitektoniske stil i Saint Basils katedral til den symbolske karakter af Kreml, den russiske tsars oprindelige bopæl.

I St. Petersborg (den næststørste by i Rusland efter Moskva) vil du opdage ”Nordens Venedig” og flyde gennem et stort kanalsystem og over 400 broer fra Peter den Stores tid i 1700-tallet. At kende sproget vil tilføje endnu et lag til din forståelse af den russiske kultur og historie.

5. Russisk litteratur, musik og teater

En af de mest værdifulde gaver ved at lære russisk er adgang til de mange kulturelle tilbud. Litteratur, teateroptrædener og musik er kun begyndelsen. Opdag litterære genier på deres originalsprog; forstå den sande filosofiske og psykologiske dybde i Dostoyevkys ’Crime and Punishment’ og læs Tolstoys originale version af den gennembrydende roman ’Krig og fred’.

Se optrædener af ikoniske russiske stykker; russisk vil hjælpe dig med at forstå subteksten i Chekhovs ’The Seagull’ og grine af Gogols teatralske komedie ’Marriage’. Dyk derefter ind i landets diverse musikverden – fra det 18. århundredes klassiske musiklegender til pop og rockmusikken i nutidens Rusland.

Der er meget til at få dig i gang – hvad er første skridt for dig?

Vil du lære russisk i Rusland?Læs mere

Del denne artikel

Seneste artikler fra Sprog

Jeg elsker dig på 10 sprog